zavřít

Co se může pokazit při prezentování a jak z toho ven?

Patříte mezi ty, kterým se již jen při představě vystoupit a prezentovat před kolegy začnou v hlavě vynořovat katastrofické scénáře a obavy? A co teprve dělat, když vás při prezentování zradí technika, ztratíte pozornost posluchačů nebo vám zkrátka není dobře? Ať už vystupujete před plným sálem nebo vás čeká obchodní schůzka – mám pro vás 3 plus 1 tip, díky kterým pro vás prezentování už nebude noční můrou.

1. Tip: Zradila vás technika? Buďte na to připraveni

Ne vždy máme čas dorazit ke klientovi dříve a zkusit si prezentaci spustit předem, vyzkoušet zvuk či internetové připojení a ujistit se, že vše funguje podle plánu. Byl by to samozřejmě ideální stav, ale praxe je často jiná. Co tedy dělat, když vás technika najednou zradí?

„Máloco vám může prezentaci u klienta pokazit rychleji než nefunkční technika.“

Krok jedna – nespoléhejte na to, že „to tam budou mít“. Vždy s sebou vozte náhradní HDMI kabel, prodlužku, baterky. Máloco vám může prezentaci u klienta pokazit rychleji než nefunkční technika. I když nemusí být chyba na vaší straně, působí to neprofesionálně a přicházíte o drahocenný čas s klientem, který na vás může mít třeba pouze 15 (těžce domluvených) minut.

Krok dva – požádejte někoho ze zúčastněných o pomoc a obratem  překvapte  zábavnou historku z praxe. Než kolega situaci vyřeší, bavte publikum. Nečekaný zádrhel odlehčíte, udržíte pozornost posluchačů a pravděpodobně si i získáte jejich sympatie. :-)

2. Tip: Přetvářka je někdy na místě

Na prezentaci choďte pozitivně naladění a s úsměvem. Pokud vám není zrovna hej, neomlouvejte se, nekomentujte to, nedejte to na sobě znát. Nepůsobí to dobře. Není nic horšího, než když si zaplatíte workshop, věnujete tomu čas a finance a přednášející vám hned na začátku řekne, že nemá úplně svůj den a nepodá ten nejlepší výkon. 

Posluchači nepřišli naslouchat problémům, ale vašemu know how. Chtějí trávit čas s pozitivně naladěným člověkem, ze kterého srší energie. Jestli skutečně nemáte zrovna den, raději přednášku či schůzku úplně zrušte.

3. Tip: Co dělat, když posluchači neposlouchají? Buďte ticho

Účastníci si během prezentace začnou povídat, diskutovat, a vy postupně ztrácíte pozornost publika? Vyzkoušejte tlak ticha. Nepřekřikujte nebo nenapomínejte účastníky. Raději prezentaci na chvilku přerušte a vyčkejte, až budete mít plnou pozornost. 

Bonusový tip: S konkrétními příklady nešetřete

Vyprávějte příběhy, sdílejte autentické zážitky. Všechnu teorii vysvětlujte na příkladech. Užíváním příkladů navíc prokážete, že tomu, o čem mluvíte, opravdu rozumíte. Klient by vaše obchodní schůzky měl mít spojené s tím, že to bude také trochu zábava, i když se budete bavit o práci. Business jednoduše chcete dělat s lidmi, kteří vám jsou sympatičtí. Buďte nadšení tím, co prezentujete. Snáze tak pro to nadchnete i ostatní. 

Tak vám přeji mnoho úspěchů na podiu i mimo něj. 

Milan Drozen

Head of Effectiveness, spoluzakladatel agentury

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT | 3 a 1 tip pro úspěšnou prezentaci

Jak nervozitu, pocení, třesoucí se hlas a nechuť k jídlu proměnit v těšení se na moment, kdy vstoupíte na pódium?

12. 09. 2022 Vzdělávání