zavřít

3 a 1 tip pro úspěšnou prezentaci

Většina z nás se nenarodila s touhou vystupovat před ostatními, být středem pozornosti, a prezentování tedy neřadí mezi ty nejmilejší činnosti. Jak nervozitu, pocení, třesoucí se hlas a nechuť k jídlu proměnit v těšení se na moment, kdy vstoupíte na pódium?

1. tip: Papír, tužku a sepište si účel

Chtěli jste se vyhnout sepisování cíle? Už už jste to chtěli přeskočit, že ano? Nedělejte to. Může to znít, jako zbytečná práce navíc, ale ve skutečnosti je to ten nejdůležitější krok pro dobře zpracovanou prezentaci. Vezměte si papír, tužku a napište si účel své prezentace

Co chcete posluchačům předat?

Až budete mít prezentaci připravenou, vraťte se k sepsanému účelu. Projděte si každý slide své prezentace a dokola se ptejte: Plní to účel? Pokud ne, daný slide smažte. I kdyby by to byl sebekrásnější slide, pokud neplní cíl, nepotřebujete ho.

2. tip: Přehoďte trému na posluchače

To se nám lehko říká, ale slibujeme, že provedení je ještě lehčí. Začněte svou prezentaci otázkou. Připravte si předem nějaký dotaz související s tématem vaší prezentace a rovnou tím odstartujte prezentování. Tím jako kouzlem přenesete nervozitu na své posluchače, protože začnou vymýšlet odpověď, diskutovat o tématu a vám se už bude navazovat mnohem snadněji. Zkuste to. Opravdu tato maličkost funguje. Interakcí hned na začátku si mimo to získáte i pozornost posluchačů

3. tip: Ověřujte si, že vám posluchači rozumí

Určitě jsme se každý alespoň jednou setkali s tím, že jsme druhému něco říkali a on našemu sdělení porozuměl jinak, než jsme zamýšleli. Myslete tedy na to, abyste si neustále ověřovali, že vám vaši posluchači rozumí a máte na mysli to samé. Pomocí otázek se stane vaše prezentace také zábavnější a lépe si udržíte pozornost.

Udržujte tempo, které jsou účastníci schopni následovat.

Pokud budete používat cizí slova nebo odborné výrazy, vždy je vysvětlete a uveďte na příkladu z praxe. Jednoduchou pomůckou vám bude používání obrázků, grafů, videí, fotek a dalších grafických znázornění, které pomohou posluchačům tématu nejen snadněji porozumět, ale také si informace lépe zapamatují.

Bonusový tip: Jděte tam a zvládněte to.

Nic vám od trémy nepomůže rychleji než zkušenost, že jste prezentování úspěšně zvládli. Slyšeli jste o komfortních zónách? Komfortně nám je v situacích, které jsou pro nás běžné, víme, co čekat a nejsou výzvou. Kdežto v nekomfortní zóně přichází to pravé dobrodružství

Tam se totiž můžeme učit, zažívat věci, které nám nejsou příjemné a opakovaným získáváním pozitivní zkušenosti, že jsme prezentování zvládli, se to pro nás stane zcela komfortní činností.

 

Milan Drozen

Head of Effectiveness, spoluzakladatel agentury

Přečtěte si také:

Jak napsat newsletter, který zaujme?

10. 03. 2022 Vzdělávání