zavřít

Vesmírčan v Karlíně

Už jste někdy byli na vernisáži uměleckých obrazů v kancelářích nějaké firmy? Já teda ne! Až do 18. dubna, kdy jsem se něčeho takového zúčastnila poprvé v 2. patře kanceláří Czech Promotion. Byl to na den přesně měsíc, co jsem nastoupila do těch nejkrásnějších kanceláří a hned jsem si na to mohla připít na vernisáži akademického malíře Ivana Komárka, samozřejmě imaginárně v mé hlavě, protože pozornost večera se přirozeně upínala k malíři a jeho obrazům.

Vezmeme to ale hezky popořadě. Že této firmě na krásném a originálním prostředí záleží, jsem poznala hned na pohovoru. A že jsou tady milovníci umění vás napadne taky na první dobrou, stačí se jen rozhlédnout. Kavárna je plná legendárního nábytku z druhé ruky, v zasedačkách jsou nejznámější modely židlí TON nebo obří masivní stůl, který sem podle mě musel dostat jedině jeřáb! Telefonní budky jsou pojmenovány po světoznámých galeriích a na každém kroku míjíte nějaký obraz, jehož autora (doufám) nemusíte znát, ale je vám jasné, že děti zaměstnanců je asi nemalovaly.

Zkrátka, i když to v Czech Promotion opravdu dýchá designem, nikdy bych neřekla, jak do takového rozmanitého kancelářského prostoru můžou zapadnout velkoformátové malby a různobarevné obrazy. A ono jo, jako prdel na hrnec! Musím ocenit už skvělou přípravu výstavy, kdy se prostorem kanceláří už v úterý nesl zvuk kladiva a přibíjení hřebíků. Autor Ivan Komárek si vše přišel sám rozmístit a dohlédnout na každý detail.

Ve čtvrtek večer už jen přibyl skvělý catering, víno či prosecco (nejen) na přípitek, a hlavně nadšení hosté, mezi kterými byli také klienti naší agentury. Vernisáž zahájil Honza s Milanem, jemný zvuk trianglu a krátký proslov, ze kterého jsem se nepřekvapivě dozvěděla, že jsou kluci nadšení sběratelé umění, že tohle není první výstava, která tu probíhá a také že ne všechna vystavená díla od pana Komárka jsou k prodeji, protože už patří jim, respektive hrdě zdobí naši agenturu.

Pak už si vzal slovo sám autor a vysvětlil název své výstavy Ony, oni a jiní vesmírčané, protože stěžejním obrazem, který stál i na pozvánce, je právě Vesmírčan. Ten představuje typickou Komárkovu tvorbu a jeho celoživotní inspiraci, která odkazuje na lidské tělo a nahotu. Velkou část vystavených obrazů ale tvoří díla z poslední doby, která jsou inspirována běžným životem, ženami a domácími činnostmi. A tam si teda všichni určitě najdou to svý.

Po zahájení vernisáže a ochutnání nejednoho výborného dim sum knedlíčku začala komentovaná prohlídka obrazů s autorem. A v průběhu večera pak další a další. Obrazy a další objekty byly totiž rozmístěny opravdu v celém prostoru, od zasedaček přes kavárnu až dozadu na opačný konec kanceláří. Musím přiznat, že mě kromě samotných děl bavilo sledovat i dění kolem sebe. Jak lidé se sklenkou v ruce korzují od obrazu k obrazu, poslouchají autorovu inspiraci a při tom pohledem zkoumají každý obraz.

Fascinuje mě, jak každého zaujme něco jiného, všimne si jiných detailů nebo v obrazu vidí úplně něco odlišného a do toho vám ten dojem ještě nabourá sám autor. Já si třeba pro sebe měním názvy, které by k obrazu seděly líp. Tak třeba Vesmírčan je jasnej “trochu jinak stojící David”. A při malování geometrických kompozic se autor po vzoru Picassa určitě dostal do “modrého období”, to je jasný! Než jsem pana Komárka poznala, chtěla jsem přejmenovat i jeho, protože jsem si nepředstavovala nikoho jiného než dědu Komárka ze samoty u lesa.

Osobní zkušenost, vizuální paměť a skvělé autorovo povídání nakonec zvítězilo, takže si akademického malíře Ivana Komárka už navždy budu pamatovat a spojovat s jeho charakteristickým stylem maleb a figurálních kreseb. Věřím, že si vernisáž užili i všichni hosté a mezi díly našli svého favorita. Obrazy budou zdobit naše kanceláře ještě pár měsíců, takže si je určitě prohlédněte, až k nám budete mít cestu. A já už se těším, co nás čeká příště!

Dominika Kleplová

PR Specialist

Pozvánka do našich kanceláří

Přijďte omrknout prostory Czech Promotion v rámci festivalu Open House!

07. 05. 2024 Z agentury